Икар от Кочериново е за самоук изобретател. Леко отнесен, самовглъбен чешит,

...
Икар от Кочериново е за самоук изобретател. Леко отнесен, самовглъбен чешит,
Коментари Харесай

Икар от Кочериново и цената на мечтата

" Икар от Кочериново " е за самообразован откривател. Леко отнесен, самовглъбен чудак, малко налудничав, само че мирен. Такива несъмнено има във всеки  град, споделя сценаристът и режисьор на кино лентата Емил Спахийски. Но единствено един от тях - Николай Поповски от Кочериново, съумява да създаде първия български (самоделен при това) вертолет, който полита сполучливо от първия опит.

Самият Спахийски е публицист, в киното се е записал като съсценарист на " Съдилището " на Стефан Командарев. Документалният " Икар от Кочериново ", с който печели премията за дебют на фестивала " Златен ритон ", надлежно е неговият първи независим кино полет. Той познава Поповски от началото на 90-те, когато прохожда в журналистическите репортажи. Филмът е проницателно наблюдаване към ориста на този неособено харизматичен, скромен герой от малко планинско градче, който има огромна, архетипна фантазия. И съумява да я сглоби от над 10 000 елементи в задния си двор.

Поповски няма инженерно обучение, но има 10 приети патента и повече от 100 изобретения, от които никога не съумява да завоюва нищо. Успешният полет при започване на 90-те (когато за мнозина българи очакванията са огромни, а след това съкрушени) го води до централата на " Бел хеликоптърс " в Тексас, само че там някъде слънцето поразява крилете му. Падането е съпроводено от персонална покруса, която той се пробва да превъзмогне по своя метод - като мечтае и изобретява.

Плюс на  " Икар от Кочериново " е, че няма нито дума дикторски текст. Историята се води напълно от героите и това, което претърпяват. Тихият особняк Поповски не е персонаж, който фенът елементарно ще обикне, нито пък филмът е изпълнен със зрелищност и динамичност, каквито човек би си показал в игрален филм за хеликоптери. 

" Икар от Кочериново " обаче не е за летенето (то трае единствено няколко секунди в архивни кадри), а за фантазията. Колкото по-голяма е фантазията, толкоз по-висока е цената. Филмът се популяризира в арт кината, а на следващия ден, 26 юни, е на фестивала за писмено кино " Честно казано " във Велинград, в чиято стратегия са още " Стоичков ", Rock`n Roll, " Калин и тима на пандиза ", " Петолиние на паметта " и още четири нови български кино лентата. На 2 юли пък софийската аудитория ще може да се срещне с екипа преди прожекцията в Дома на киното.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР